A Környezet

A Kúria elhelyezkedését tekintve a Homokhátságon igazi dél-alföldi, pusztai környezetben található. A történelmi időkben nevezték el Ménesjárásnak ezt a területet, feltehetőleg a Vajdaság-Budapest között terelt lábasjószág vonulási útvonalára utal az elnevezés. Hosszan elnyúló legelők, vizenyős rétek váltakoznak itt kisebb-nagyobb erdőligetekkel. Itt még a környék, gazdálkodói hagyományai valamint a terület adottságai miatt nem feszülnek kerítések mindenütt. Sok tíz kilométert megtehet a pusztát lovagló ember anélkül, hogy akadály kerülne útjába. Ezen a ma ily ritkán lakott tájon, a múlt században egy virágzó tanyavilág volt található. Ennek nyomait az itt-ott még elhagyott tanyaromok egy-egy puszta közepén álló gémeskút, orgonabokrokkal körülvett földhalom mutatja. Ez a zsombékos, nádas, ligetes, erdős puszta tökéletes búvóhelyet nyújtott az 1800-as években az aktuális rendszer ellen lázadó betyár világnak. Ezeknek a törvényen kívüli embereknek egyike volt Rózsa Sándor (1813-1878), a legismertebb magyar betyár.

A környékbeli tanyákon élő idős emberek, még most is tudnak néhány történetet, a híres- hírhedt zsiványról, ami épp az ő családjukkal, atyafiúkkal történt meg.

Ma leginkább az Európában egyedülálló növény- és állatvilág az, ami idecsalogatja az embereket.

Könnyű lovaglásnyi távolságra van tőlünk, a madárvilágáról méltán híres szegedi Fehértó, a gyönyörű Dongéri-főcsatorna, amely mentén a Tiszához lovagolhatunk. Ellátogathatunk az alig 12km-re lévő ópusztaszeri emlékparkhoz. Megnézhetjük hazánk első, és egyetlen hindu templomát, de egy, két napos túra keretében megismerhetjük az egész világon egyedi bugaci ősborókást.

A négy égtáj bármelyikét választjuk, biztos, hogy gyönyörű, lovagláshoz ideális terepeket találunk.